1.Russia (17.125.000 kilometri patrati)
2.Canada (9.984.670 kilometri patrati)
3.China (9.562.900 kilometri patrati)
4.United States (9.525.067 kilometri patrati)
5.Brazil (8.515.767 kilometri patrati)
6.Australia (7.692.202 kilometri patrati)
7.India (3.287.263 kilometri patrati)
8.Argentina (2.780.400 kilometri patrati)
9.Kazakhstan (2.724.900 kilometri patrati)
10.Algeria (2.381.741 kilometri patrati)
Lista este afisata în ordine cronologica, adica de la cel mai mare la cel mai mic din punct de vedere al suprafetei. De remarcat este faptul ca unele tari, precum Rusia, SUA, China, Brazilia si India, detin regiuni mari desertice, sau zone de munte, care nu pot si nu vor fi vreodata locuite.
Rusia
Rusia este cea mai mare tara din lume, cu o suprafata de 17,1 milioane de kilometri, dimensiunea sa reprezentand 11% din continentul planetei. Desi acopera aceste procente din suprafata planetei, Rusia gazduieste doar aproximativ 2% din locuitorii Pamantului. Situata intre doua continente, este cea mai mare tara din Asia si cea mai mare din Europa.
Ca si populatie, se estimeaza ca are peste 146 de milioane de locuitori. Pe alta parte, este considerata cea mai mare superputere energetica a lumii, deoarece are rezerve de gaze naturale, carbune si petrol, de mari capacitati.
Canada
Canada este cea mai mare tara din America si detine aproximativ 10 milioane de km². Este situata pe locul al doilea in ceea ce priveste dimensiunea la nivel mondial, fiind tara care are cei mai multi kilometri de coasta la nivel global (243.042 km) si cea mai mare suprafata de apa de pe teritoriul sau (1,6 milioane de km²).Insa, cea mai mare parte a acestei tari este nelocuita. Numarul total de locuitori este de aproximativ 37 de milioane pe pe intreaga sa suprafata, densitatea fiind extrem de redusa, cu aproximativ 4 locuitori pe kilometru patrat.
China
Tara situata in Asia de Est, este natiunea cu cea mai mare populatie din lume, estimata la 1.395.380.000 de locuitori in 2018. Cu toate acestea, este una dintre cele mai mari tari din lume care ocupa a treia pozitie in ceea ce priveste extinderea teritoriala, cu cei 9 562. 910 km². Datorita cantitatii mari de energie pe care o produce si o consuma, China a optat pentru proiecte de energie eoliana si solara. Pe langa toate cele afisate, are si cea mai lunga granita terestra din lume, cu 22.457 de kilometri.
Statele Unite ale Americii
Statele Unite ale Americii are o suprafata de 9,5 milioane de km², este compusa din 50 de state si un district federal si ajunge la 325 de milioane de locuitori. Este considerata a treia cea mai mare tara din lume si dupa numarul de locuitori, dar este a doua cea mai mare economie, fiind situata in spatele Chinei.
Brazilia
Brazilia este o alta tara in topul celor mai mari tari din lume, dar prima din America de Sud, cu 8,5 milioane de km². Din suprafete totale existente, 3,5 milioane de km² sunt ocupati de padurea tropicala amazoniana. Chiar daca are 210 milioane de locuitori si este una dintre cele mai populate tări din lume, densitatea sa este destul de mica, cu 24 de locuitori pe kilometru patrat. Datorita petrolului si a multor minerale, Brazilia poate fi considerata tara cu cea mai mare economie din America de Sud.
Australia
Australia reprezinta cea mai mare tara de pe continentul Oceania si unica tara fara frontiere. Principala sa caracteristica consta in tipul de relief si clima, deoarece cea mai mare parte din suprafete sunt desert, sau zone semi-aride. Este cea mai uscata si mai plata tara locuita de pe planeta.
India
India se afla în sudul continentului asiatic, cu o intindere de 3.287.263 km². Dupa China, este a doua tara ca numar al populatiei din intreaga lume, cu aproximativ 1,4 miliarde de locuitori. Este tara care detine locul al treilea pe lista economiilor mondiale si, datorita reformelor care au inceput din anul 1991, este si una dintre cele mai crescute economii din istoria recenta.
Argentina
A doua tara ca marime din America de Sud si a opta de pe planeta, este cea mai mare tara vorbitoare de spaniola din punct de vedere al dimensiunii. Desi suprafete intinse ale tarii sunt nelocuite, Argentina are o populatie de 44 de milioane de locuitori.
Kazahstan
Kazahstanul este un fost stat al Uniunii Sovietice care si-a declarat independența in anul 1991. Este inconjurata doar de frontiere terestre, exceptie facand doar cu Marea Caspica. Din cauza reliefului de stepa, este una dintre cele mai putin populare tari, de doar 18 milioane, care nu este atat de mare, comparabil pentru o tara cu suprafata de 2.724.900 km².
Algeria
Algeria este a zecea tara ca si marime de pe planeta si cea mai mare tar din Africa. Desi limba araba si berberul sunt limbile oficiale, franceza este, de asemenea, larg vorbita, deoarece Algeria este o fosta colonie franceza. Este una dintre cele mai aride tari de pe pamant, suprafete mari din tara este acoperite de desertul Sahara.